Tel: 800 023 507

Jak to vlastně začalo - část první

Všichni pracujeme ve společnosti HAJDIK a.s., dříve LAKOVNA HAJDÍK s.r.o. Někteří z nás tady pracují už deset let a někteří možná teprve měsíc. Víme ale všechno o historii naší společnosti? Rozhodla jsem se na toto téma vyzpovídat našeho kapitána Filipa Hajdíka, zakladatele a zároveň předsedu představenstva. 

 

 

Filipe, letos jsme oslavili 10 let HAJDIK a.s. Jak to ale všechno začalo? Kde vůbec vznikla myšlenka založit společnost LAKOVNA HAJDÍK?
Začal bych asi úplně od začátku, tedy od mého otce, Milana Hajdíka. Vyučil se a pracoval v Karose jako lakýrník autobusů. Po nějakém čase Karosu vyměnil za průmyslové lakovny. V nich prošel různými pracovními pozicemi - buďto jako lakýrník, vedoucí směn a podobně. Vždy to ale souviselo s vedením. Poslední taková pozice byla v agro podniku ve Vizovicích, kde se vyráběly míchačky. 
Potom, ještě před revolucí, povolili maloživnostenské podnikání. Tak si ho zařídil, aby mohl začít lakovat pro lidi oficiálně. Po převratu ho napadlo, že by se mohl živit jako autolakýrník. Zrovna stavěli rodinný dům, ještě s pomocí dědy. Děda byl náměstek Jednoty a vždycky měl podnikatelského ducha. 

 

Takže se dá říct, že jsi to po dědovi podědil? 
Přesně. Já jsem celkově povahou spíš po dědovi než po otci, vlastně spíš úplně. Když jsem ještě chodil do školy, tak jsem k němu chodíval na brigády do Jednoty - některé z nich totiž on sám založil (ty, které byly v dědinách, Lidečku a podobně). Tam jsem ve svých 10 letech získal obchodnické a malopodnikatelské základy. 

 

A co tedy děda tvému taťkovi poradil? 
Děda mu poradil, že když už staví barák, tak ať to postaví o patro výš a ve spodním patře udělají takové garáže, kde by mohl opravovat a lakovat auta. Pak k tomu ještě tatu napadlo, že když už bude dělat tu garáž, tak by se mohla opatřit ještě odsáváním, že se z ní udělá taková polo-improvizovaná lakovací kabina. Pár roků to tedy svépomocí stavěli, potom otec podal výpověď a v tom národním podniku pokračoval v živnostenském podnikání naplno. Tak vznikla Autolakovna Hajdík. 

 

Jak to podnikání tenkrát vlastně vypadalo? 
Během té historie měl nula až tři zaměstnance nebo u něj taky pracovali na živnostenský list. Potom, když jsem chodil na gympl, přišlo takové první polo-průmyslové lakování. Lakovali třeba laminátové dílce do interiérů tramvají nebo brzdiče pro Brano Zubří, něco pro Hondu. Bylo to ale pořád malopodnikatelské, živnostenské podnikání v garáži, nemělo to nic společného s průmyslovou výrobou. Proto říkám "polo". Žádná řídící struktura, pouze jeden člověk, který se snaží práci těch třech lidí organizovat. Se všemi pozivity i neduhy. S těmi projekty totiž přišlo i více organizování, více práce, neplnily se termíny, a tak jsem mu brigádnicky pomáhal dát to nějak dohromady. Bigádnicky myslím: "Kecám do všeckého."

 

Tehdy se ti začala v hlavě rýsovat myšlenka o LAKOVNĚ HAJDÍK? 
Ne, to ještě nebylo ono. Po gymplu jsem šel studovat do Prahy ekonomku, nechal se zaměstnat na komoditní burze u brokera, kde jsme dělali portfolia. Měl jsem štěstí, že jsem se tam dostal, čtyři z pěti majitelů totiž taky studovali Mezinárodní obchod na škole jako já a líbila se jim myšlenka získat do týmu někoho mladého. Mně z toho ale praskala hlava, protože jsem o tom nic nevěděl a musel se všechno učit. Byla to však dobrá škola. Hodně z toho, co jsem se tam naučil, jsem pak použil právě ve škole. To byla ta pozitivní stránka. Negativem ale bylo to, že mi šéfovala paní, která v té firmě nebyla za pracovní zásluhy. Já jsem těžko řiditelný člověk na to, abych poslouchal cizí rozkazy a už vůbec je neposlouchám, pokud těm věcem nevěřím, připadají mi nesmyslné, neorganizované a nevysvětlené. A to, že si někdo dokazuje na někom svoji sílu, protože má nějakou pozici, se mi prostě nelíbilo. Taky jsem pak s Pražáky měl morální rozpor, protože se tam jelo na provize a bylo jedno, která babička kvůli nim zkrachuje, hlavně že oni vydělají. Proto jsem pak dal výpověď, nebylo to nic pro mě. Vlastně jsem zjistil, že já bych nebyl dobrý zaměstnanec nikde. Tak vznikla první myšlenka založit si svoje podnikání. 

 

Věděl jsi hned, že chceš podnikat právě v oboru lakování? 
Měl jsem v hlavně dva byznys plány. Jedna varianta byla otevřít franšízový obchod se značkovým oblečením s dovozem z Veké Británie. Tenkrát to totiž ještě nebylo tak rozšířené jako dnes. Akorát jsem to měl rozjednané s lidmi, ve které jsem neměl důvěru, takže se mi do toho úplně nechtělo. Tento plán měl vlastně kořeny hlavně v tom, k čemu mě vedl děda, a to byl spíše obchod než výroba. Na druhou stranu jsem celý život výrůstal v té tatové dílně, chodil jsem tam na brigády. Nechtěl jsem si našim říkat o peníze, radši jsem si je tam vždycky vydělal. Takže jsem k té výrobě měl blízko, bavilo mě opravovat auta. Když jsem pak uvažoval, do kterého byznysu vstoupit, tak jsem se zamyslel nad obchodním případem té lakovny jako takové. Ne lakovna, ani autolakovna, ale koncept průmyslové lakovny. Lakuje se totiž skoro úplně všechno, a když jsem si udělal tržní analýzu, zjistil jsem, že ty kapacity tady prostě nejsou. Tehdy tu byla akorát firma Colorprofi, která se pro mě stala jistým vzorem. Říkal jsem si, že naše firma bude dvakrát větší a pak ještě větší!

 

Říkáš, že jsi udělal tržní analýzu, byznys plán. Jak to pokračovalo dál? To ti bylo 20, že? 
No, tak nějak. Byl jsem ve druhém ročníku na VŠE. Udělal jsem první rozpočet. Věděl jsem, že potřebujeme koupit nějakou halu, postavit nějaké technologie, najít lidi a rozjet to. Na to jsem samozřejmě potřeboval peníze. Můj první rozpočet byl tenkrát myslím na 7 mil. Kč. Byl jsem student, co dal výpověď a nic vlastně neměl. Takže když jsem v těch devatenácti nebo dvaceti přišel do banky žádat o úvěr, byla to hrozná legrace. Obešel jsem asi sedm bank. Některé mě vyhodily rovnou, některé něco naslibovaly a vyhodily mě až potom. Protože jsem ale houževnatý, nevzdával jsem to. 

 

Nakonec jsi vymyslel ještě něco jiného? 
Věděl jsem, že bych mohl získat dotace, ale ty byly pro novou s.r.o. bez historie nedosažitelné. Požádal jsem tehdy tatu o dvě věci. Za prvé, jestli by mi pomohl takovou firmu s jeho know-how a praktickými zkušenostmi s lakování rozjet, protože já jsem nikdy nic bez jeho pomoci nelakoval. Druhá věc byla právě historie jeho firmy, která by byla dobrým základem jak pro banky, tak pro dotace. On mi tehdy řekl, že mi pomůže, i když jsem do přesvědčování musel zapojit maminku. Do žádného velkého podnikání se mu ale nechtělo. Viděl v tom to riziko, a hlavně ten jeho zavedený systém pro něj byl dostatečný. Nakonec však byla založena tato nová firma, která sice historicky nevázala na oblast lakování, akorát už to nebylo v režimu lakovna, ale průmyslová lakovna. 

 

Takže takto to začalo! Jak ti šla spolupráce s taťkou?
Otec mi při rozjezdu moc pomohl, hlavně s novými projekty. Taky byl mou velkou psychickou podporou, protože po dvou letech přišla ta slavná krize...

 

Pokračování příště. :-) 

< zpět na blog



Další podobné články

Máme vlastní Školu lakýrníků

Pestrobarevné výhody:

Ve výrobě

Solidní
mzda

Už nebudeš muset

tmelit svůj rozpočet

Teambuildingy

 

Pravidelné firemní akce, které se ti barvitě zaryjou do paměti

Dovolená

 

U nás si můžeš malovat až 25 dní dovolené

Příspěvek na penzijko

Penzijko má u nás zelenou, přispíváme 300-1000 Kč měsíčně

Příplatek
za přesčasy

Vybarvi se jako dříč

a získej 50% příplatek

Dárky
k jubileím

Při osobních i pracovních jubileích ti oči rozzáří peněžitý dar

Příspěvek na dopravu 2 Kč/km

Kvůli dojíždění se nedostaneš do červených čísel

Finanční příspěvek
8 000 Kč

Zpestři si volný čas
- přispějeme ti 8 000 Kč ročně

Bonus za nového kolegu

Blýskni se novým kolegou

a získej 15 000 Kč

Zvýhodněný mobilní tarif

Během volání můžeš vždy vše barvitě vylíčit

Příspěvek na stravné 2 000 Kč

Přispějeme ti na pestrou stravu

99 Kč za směnu v čistém přímo do mzdy

Příplatek za práci předáka

Vybarvi se jako předák a přilepši si o 20 Kč/h




V kanceláři

Teambuildingy

 

Pravidelné firemní akce, které se ti barvitě zaryjou do paměti

Dovolená

 

U nás si můžeš malovat až 25 dní dovolené

Příspěvek na penzijko

Penzijko má u nás zelenou, přispíváme 300-1000 Kč měsíčně

Dárky
k jubileím

Při osobních i pracovních jubileích ti oči rozzáří peněžitý dar

Pružná
pracovní doba

Hodiny si můžeš vrstvit,

tedy nadpracovat

Jazyková
výuka

Získej vybroušené
jazykové dovednosti

Příspěvek na dopravu 2 Kč/km

Kvůli dojíždění se nedostaneš do červených čísel

Možnost kariérního růstu

U nás můžeš zazářit 

 

Mobil
a notebook

Přístroje jako malované

 

Bonus za nového kolegu

Blýskni se novým kolegou

a získej 15 000 Kč

Finanční příspěvek
8 000 Kč

Zpestři si volný čas
- ročně ti přispějeme 8 000 Kč

Příspěvek na stravné 2 000 Kč

Přispějeme ti na pestrou stravu

99 Kč za směnu v čistém přímo do mzdy

 

HAJDIK a. s.

je ryze česká firma řadící se ke špičce v oboru mokrého lakování. Za více než 25 let naší existence jsme vyrostli ve společnost, která zaměstnává více než 350 lidí a je certifikovaným dodavatelem řady světových značek. Ve vedení společnosti je přímo její majitel Filip Hajdík, což s sebou přináší velké výhody, a to nejen během veškerých rozhodovacích procesů. Důkazem naší kvalitní práce je například ocenění Firma roku Zlínského kraje, které jsme získali v roce 2016 nebo ocenění Zaměstnavatel regionu v soutěži Zaměstnavatel roku 2018. Spolehlivých zaměstnanců jsme si vždy upřímně vážili a nemíníme na tom nic měnit. Maluj si barevnou budoucnost společně s námi.

Více informací na

www.hajdik.com

 

Kontakt

Ing. Hana Uhýrková

Personalista - výroba

+420 733 286 186

hana.uhyrkova@hajdik.com 

 

Mgr. Dagmar Metelková 

Personalista - THP

+420 739 418 900

dagmar.metelkova@hajdik.com 

 

Adresa

HAJDIK a.s.
Jablůnka 668
756 23, Jablůnka
Okr. Vsetín
Czech Republic